El jardí de les deixalles

  • de 3 a 99 anys
  • Activitat artística i Dinàmica de grup
  • Hort, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

Aprofitem alguns residus i creem un jardí ben bonic. Aquesta activitat és ideal per a fer amb infants de totes les edats i així poder-los conscienciar de la importància del reciclatge i la reutilització. Imaginació al poder!

Objectius

• Prendre consciència de la quantitat de residus que generem.
• Reconèixer els diferents tipus d’envasos que podem trobar a la brossa.
• Reflexionar sobre com reutilitzar i transformar els envasos.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Som conscients de totes les coses que llencem a la brossa? Realment no podem aprofitar res? Potser si mirem una bossa d’escombraries i ens plantegem la pregunta: a què li podries donar una nova vida/utilitat? Ens sorprendríem!

ACTIVITATS

Estem coneixent el planeta màgic, en aquest la imaginació i la creativitat són valors a l’alça per lluitar contra la cultura del “comprar, usar, llençar”. Els seus habitants sempre pensen en com poden allargar la vida de les coses? Com les podem reduir, reutilitzar i transformar?

Una mica d’ambientació per començar…

Ens trobem a la sala d’activitats una bossa d’escombraries plena (podem trobar-la de diferents formes, de manera sorpresa a la sala, després de fer una gimcana que ens han arribat des del planeta màgic, amb un mapa que ens porta fins a la bossa…), decidim obrir-la i mirar que hi ha dins. Veiem que tot el que hi ha és brossa… (oueres, diaris, canyetes, brics, iogurts, en el cas de la proposta 1). Ens plantegem si realment tot el que hi ha la bossa és brossa, si no hi ha res què es pugui tornar a utilitzar, ens preguntem: què podem fer nosaltres amb aquestes deixalles?

Després d’uns moments per fer volar la imaginació i desenvolupar les idees del que fer i escoltar-les, els hi farem la proposta d’activitat.

Proposta 1: El jardí de les deixalles

(adequada pels més petits)

Donarem a cada infant una ouera, utilitzem els diaris per folrar les taules i els iogurts buits per posar la pintura.

Cada nen/a decora la seva flor al seu gust i finalment les deixem assecar. Amb aquestes flors farem un petit jardí a l’esplai. Podem clavar-les en safates de porexpan (així reutilitzem el residu), o en capses de cartró.

Proposta 2: Eco-bèsties

(adequada per petits i mitjans)

A la bossa podem trobar materials diferents amb els quals podem fer diversos tallers.

Per a infants una mica més grans en lloc d’oueres, podem trobar diferents embalatges d’aliments, com safates de porexpan, capses de cartró, tetrabrics, taps, llana… Amb els que crearem bèsties i animals fantàstics.

Ajudem-los a crear la seva bèstia, donem una mica de temps per crear i posem al seu abast tot el material necessari.

Proposta 3: Llumetes decoratives

(adequada per a infants mitjans, joves i fins i tot famílies)

En aquesta ocasió la bossa estarà plena de càpsules de cafè de plàstic o ampolletes de plàstic tipus Cacaolat. Amb aquest material es poden fer molts i variats tallers, però proposem fer unes llumetes decoratives. Per fer l’activitat necessitarem, restes de roba o paperets de colors o estampats, que tinguem a l’esplai… Si ho fem amb les càpsules de cafè primer les haurem de buidar i netejar. Una vegada netes els hi farem el forat per poder introduir la llumeta. Ho folrarem amb els trossets. Quan estigui fet, introduirem les llumetes.

EIX ARTÍSTICS: UN JARDÍ MISTERIÓS!

Després de fer l’activitat, proposarem al grup fer una petita exposició del nostre jardí, de les bèsties i de les llumetes en algun espau de l’esplai.

Per tal d’explicar-ho farem uns plafons molt gràfics i visuals de com hem fet el nostre jardí, d’on han sortit els materials, com l’hem fet… I exposarem les nostres creacions. Per donar més sentit encara a aquesta exposició, estaria bé poder utilitzar alguns materials de reciclatge per fer-la, com paper de diari per fer les lletres, trossets de cartolines petits que hem anat.

Podem fer 3 exposicions independents o unificar-ho tot i posar el jardí amb les bèsties i les llumetes fent una única creació.

No sé on posar això!

Per tal de poder donar continuïtat a l’activitat que hem fet reutilitzant les deixalles que havien d’anar a la brossa, proposem crear a l’esplai un punt de recollida de materials als quals els podem donar una nova vida, com pots de iogurt, papers de diari, safates de porexpan… Els mateixos nens/es els poden portar a l’esplai.

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens hauria d’ajudar a fer reflexionar sobre els següents aspectes:

– Quantitat de deixalles llençades

– Quantitat d’embalatges utilitzats

– Pensament creatiu: donar una nova vida als envasos

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Hort, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai