10 Dinàmiques d'educació emocional 

  • de 3 a 18 anys
  • Activitat de natura i Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Autonomia emocional, Emocions, i Habilitats per a la vida
  • Proposta educativa Àgora, Proposta educativa Estima, Proposta educativa Mandala, i Proposta educativa nuSOS

Descripció

Selecció de dinàmiques per promoure el reconeixement i l’expressió de les emocions i l’ètica de la cura. Perquè reconèixer les nostres emocions i les dels altres és molt important per a poder gestionar millor certes situacions.

> Consulta també la nostra guia amb 40 dinàmiques d’educació emocional!

Objectius

  • Fer un acompanyament emocional als infants i joves
  • Aprendre a expressar i compartir les emocions
  • Prendre consciència de les pròpies emocions i de les emocions dels altres
  • Fomentar l’escolta activa i empàtica
  • Acceptar i apreciar les diferències individuals i grupals i valorar els drets de totes les persones.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Si t’interessen les dinàmiques d’educació emocional, consulta també la nostra GUIA AMB 40 ACTIVITATS D’EDUCACIÓ EMOCIONAL, que recull les dinàmiques descrites aquí i moltes més!

L’activitat estaria vinculada a algunes de les competències definides per la UNESCO:

– Aprenentatge al llarg de la vida
– Interacció amb els altres
– Multialfabetització
– Transdisciplinarietat

Les experiències educatives amb que acollim de nou als infants i joves, hauran de cercar espais de conversa, per a compartir moments durs i moments feliços viscuts, hauran de cercar experiències que ajudin a reforçar el valor dels petits gestos, l’empatia, la generositat, la solidaritat que hem vist aquests dies. Més que mai ens calen experiències que treballin les emocions, que connectin amb allò viscut, que comparteixin i que mobilitzin els valors de la cooperació, la solidaritat, l’ajuda mútua, valors tots ells molt presents a les activitats de lleure educatiu.

Desenvolupament de les activitats

Aquesta activitat es vincula amb l’eix d’animació del Diari Papallonenc de la Bolboreta.

Després d’un temps en què un ésser anomenat COVID-19 aturés la vida dels humans a tot el   món les ETES i  la Bolboreta tornem per explicar-vos els nostres viatges. Abans, ens encantarà saber què heu fet i après durant aquests mesos. Sembla que s’hagin transformat moltes coses oi?

Us hem de dir que hi havia menys soroll (mooooolt menys), i per això, podíem escoltar amb nitidesa les vostres converses. Ens apropàvem als balcons de les cases i, una miqueta amagadetes perquè de mena som porugues, observàvem amb atenció. I vet aquí que les paraules que més vam escoltar eren  “tenir cura”. Ens agraden tant que les hem afegit al papallodiccionari. Deuen ser unes paraules súper importants no? Ens expliqueu per a què serveixen? De quina manera podem tenir cura dels altres? Vinga va que estem molt encuriosides!

Etes i Bolboreta acceptem el repte d’explicar-vos que es això de tenir cura d’un mateix i dels altres!!

Us convidem a treballar amb els infants i joves activitats per acompanyar, per estar al costat, per comprendre el que necessita el company o la companya, per posar-nos a la seva pell, per posar en valor el grup, l´empatia, els somriures, les mirades, els valor de les paraules i els petits moments de complicitat…

Són activitats molt participatives i dinàmiques. En totes elles hi ha d’haver un respecte per les emocions pròpies i les dels altres i per la voluntarietat de compartir o no les pròpies experiències i emocions.

 

1. EL PASSADÍS DE LES EMOCIONS (Mitjans, Joves)

Aquesta dinàmica ens servirà per prendre consciència i comprendre l’impacte que la pròpia expressió emocional i el propi comportament té en altres persones.

Demanem que  tres o quatre voluntàries dins del grup i els hi demanem que surtin de la sala o s´apartin del gran grup, explicant-les que quan entrin o s’incorporin al grup , d’un en un, es trobaran a la resta de companyes fent un passadís pel qual hauran de desfilar mentre aquestes companyes mostren, gesticulen, interpreten cadascú una mateixa emoció que serà triada per el o la monitora. Les voluntàries hauran de descobrir quina és  l’emoció amb la qual han estat rebudes per aquest “passadís” de companyes. Les voluntaris abandonen l´espai. La monitora en aquest moment li torna a explicar a la resta del grup el que han de fer. Se situaran els uns enfront de les altres fent un passadís i s’anirà cridant d’un en un als voluntaris. Quan el primer dels participants voluntaris entre a la sala o s’incorpora al gran grup, totes han de mostrar cap a aquesta l’emoció que la monitora els ha dit.. Han de fer-ho amb interès, ja que d’això dependrà que la companya endevini quina és  l’emoció amb la qual ha estat rebuda. Així aniran passant pel passadís cadascuna de les voluntàries que aniran rebent diferents emocions (Ignorància, por, adoració, etc…).

Finalitzada la dinàmica es formulen preguntes del següent tipus:

– Com us heu sentit les persones voluntàries en rebre cadascuna de les emocions?

– Com us heu sentit el grup quan interpretàveu cadascuna de les emocions?

– Quines emocions costa més rebre, les positives o les negatives? Quals costa més interpretar?

– Heu sentit alguna una cosa semblant alguna vegada?

– Si no  ens ha agradat sentir-ho aquí com penseu que es senten les persones que reben emocions negatives en el seu dia a dia?

>> Passadís d’emocions

 

2. LA FLOR DE L’AMISTAT (Petits, Mitjans, Joves)

Ens agrada sentir coses positives de nosaltres mateixos, ens agrada agradar als companys/es. Que les persones ens valorin positivament ens ajuda a construir una autoestima positiva, però també hem de valorar i apreciar als companys/es; per això, farem la flor de l’amistat.

Repartirem a cada participant un pètal, en el qual hauran de fer un dibuix d’un aspecte positiu de sí mateixes, seria convenient amb els infants més petits que els hi escrivim al costat del dibuix aquells aspectes que els agraden de si mateixos. Recollirem els pètals i entre tots i totes comentarem aquell aspecte positiu que el company/a ha dibuixat sobre si mateix. Després farem preguntes a la resta del grup per veure que destacarien d’aquell company o companya en concret, que és el que més els agrada … i entre tots i totes farem dibuixos amb la resta de pètals, amb les qualitats positives que la resta de companys i companyes han destacat. Farem un mural per decorar la sala.

>> La flor de l’amistat

 

3. ENS ESCRIVIM COSES BONIQUES! (Petits, Mitjans, Joves)

Cada infant tindrà enganxat un paper a la esquena i un bolígraf/retolador a la mà, l’activitat consisteix en que hem d’anar per tota la sala escrivint en els papers de les esquenes de les companyes coses bones que pensem d’elles. Quan finalitzi la dinàmica, cada infant tindrà un paper ple de coses positives que pensen els seus companys i educadores sobre elles, el que vulgui, ho pot compartir amb els altres.

Aquesta activitats també es pot fer totes assegudes o estirades al terra amb una música de fons tranquil·la i la dinamitzadora de l’activitat anirà dient; que corri el paper, i hauran de passar el full cap a la seva dreta i així tothom tindrà la oportunitat d’escriure a tothom, fins que et torni el teu propi paper. Els hi encanta! Un pujada d’autoestima.

  

4. LA MEVA ESSÈNCIA (Mitjans, Joves)

Aquesta activitat ens ajudarà a entrenar la consciència i l’autoconeixement de cada membre del grup.  Es necessita una estona cada dia per fer-la i compartir-la.

– Utilitzarem un envàs de vidre de casa (de melmelada o similar) per a cada membre del grup

– Enganxem una etiqueta a l’envàs que posi «La meva essència» i, tot seguit, el nom.

– Retallem i escrivim en paperets de diferents colors els aspectes següents (en els quals els infants o joves hauran d’escriure o dibuixar):

    • M’agrada de mi…
    • Soc bo/bona en…
    • M’ho passo bé quan…
    • Em sento orgullós/orgullosa quan…
    • Això em fa especial:
    • L’important per a mi és…

– És recomanable no emplenar tots els paperets el mateix dia.

– Quan acabem, decidim un dia concret per parlar de «la meva essència».

Quan vulguem compartir la nostra essència, obrim el pot i llegim els papers de dins (tots o uns quants, aquí no hi ha cap norma). D’aquesta manera tot el grup podrà conèixer l’essència» de cada persona.

Font: Sigues Tu

 

5. EL SOBRE DE LES PARAULES BONIQUES (Petits, Mitjans, Joves)

Portem sobres de colors i cada infant o jove en tria un i escriu el seu nom a fora. Repartirem tires de fulls de colors, 2 per cada participant i els hi demanem que escriguin a cada paper una qualitat d’un/a dels seus companys/es, en total han d’escriure a dos companys/es. La consigna és que l’activitat s’anirà repetint periòdicament i que cada cop hauran d’escriure a un company/a diferent per tal que tots acabin tenint el mateix número de qualitats. El primer cop que es fa l’activitat els i les monitores escriuen una qualitat a cadascú ja que així tots comencen a omplir el seu sobre. Els papers que reben els han de guardar en el seu sobre de les qualitats positives. Poden compartir o no amb els altres allò que reben. L´única condició és que quan reben un paperet han de donar les gràcies.

 

6. LA CAPSA DELS PETONS (Petits, Mitjans, Joves)

Cada participant es pinta els llavis i estampa un petó en un tros de cartolina, en el que també posarà el seu nom. Amb tots els petons del grup omplirem aquesta capsa. Cada cop que un membre del grup es trobi malament o estigui trist i vulgui petons, podrà obrir la capsa i rebre tots els petons del grup.

Els infants o joves  també podran regalar petons a les seves companyes, quan percebin que els necessitin o quan els hi vingui de gust fer-ho.

 

7. REGALEM SOMRIURES (Petits, Mitjans, Joves)

Repartim un cercle dibuixat en un paper a on dibuixarem un somriure, i en el cas dels més grans poden escriure unes paraules pels seus companys/es. Poc després, comencem a pensar a qui ens ve de gust regalar-li un somriure o a qui creiem que, en aquest moment, li és necessari o el pot necessitar. El somriure és pot regalar a una persona del grup o d’un altre grup de l’esplai. Farem una petita valoració sobre com ens hem sentit enviant i rebent somriures. La intenció d’aquest joc és influir positivament en els altres.

>> Regalem somriures

8. BINGO EMOCIONAL (Mitjans, Joves)

El bingo és un joc molt popular que resulta divertit per als participants. En aquest cas els jugadors i les jugadores no han d’identificar números en els cartons sinó emocions. El joc permet discutir els sentiments i comprendre les emocions pròpies i les dels altres i ensenya als infants i joves a desenvolupar l’empatia, comprenent i compartint les emocions dels altres.

Cada infant o jove tindrà una quadricula de bingo en blanc, on haurà de recollir emocions: que ha viscut durant la situació de pandèmia, que li representen o que ha tingut durant un dia en concret  de l´activitat . Les col·loca en cadascun dels quadrats del bingo amb un dibuix o paraula que presenti a l’emoció.

L´equip educatiu tindrà un sac/caixa amb un munt d’emocions. Us proposem que una persona sigui l’encarregada de treure cada fitxa de la caixa/sac. Quan traiem la targeta amb l’emoció, l´hem de mostrar a la resta del grup:

– Quina emoció és aquesta?
– Com l’expressem?
– Quan ens sentim així?

Per exemple, si mostrem la fitxa que pertany a l’emoció “tristesa”, els hi preguntem quina emoció és, fem que l’expressin amb gestos i després podem reflexionar sobre quan ens sentim així i compartir-ho amb els altres: “em vaig sentir trist quan em vaig acomiadar d´un familiar o amic”.

Després d’això, podem procedir a tapar l’emoció “tristesa” si està en el nostre cartó. Durant el joc podem cantar línia quan fem una línia completa del nostre cartó o cantar bingo quan l’haguem completat. Quan això ocorri revisem el cartó i aprofitem per a anar repassant les emocions i teatralitzar-les per a continuar treballant la seva expressió.

És important que durant la dinàmica deixem que la conversa flueixi una mica. Si algú explica una anècdota relacionada amb la tristesa, podem deixar que la resta del grup faci algun comentari (sempre des d’un punt de vista empàtic i de suport).

Quan finalitzem el joc, podem conversar sobre les emocions que hem conegut i demanar-les que ens indiquin què ha estat el que més els ha agradat del bingo:

– Has descobert una cosa nova d’alguna companya?
– Quin tipus d’emocions hi havia en el bingo?
– Com hauria estat el desenvolupament i resultat del joc buscant emocions negatives en la resta de companyes.

>> Bingo de les emocions

 

9. UN PASSEIG PEL BOSC (Mitjans i Joves)

Cada infant tindrà el seu arbre, amb les arrels, branques, fulles i fruits. En les arrels escriuran les qualitats positives que cada un creu que té, en les branques, les coses positives que fan i en els fruits, els èxits o triomfs.

Es posa música clàssica de fons per a ajudar-los a concentrar-se i relaxar-se.

A continuació, formarem grups de 4 persones, i cada un posarà en el centre del grup el seu dibuix, i parlarà de l’arbre en primera persona, com si fos l’arbre.

Després els infants es col·locaran l’arbre en l´esquena, perquè la resta de companyes puguin veure’l, i faran un passeig “pel bosc”. Cada vegada que es trobin un arbre llegiran en veu alta el que hi ha escrit en el dibuix, dient “Tu ets…”

Per exemple: “Maria ets …i tens…”

Tindran 5 minuts per a fer un passeig “pel bosc”. A continuació, es fa la posada en comú, en el transcurs de la qual, cada participant pot afegir “arrels” i ”fruits” que els altres li reconeixen i indiquen.

Els monitors/es poden llançar les següents preguntes per a comentar l’activitat:

– Us ha agradat el joc d’interacció?
– Com us heu sentit durant el passeig pel bosc?
– Com heu reaccionat quan els vostres company han dit les vostres qualitats en veu alta?
– Quin arbre, a més del vostre, us ha agradat?
– Quin company ha dibuixat un arbre semblant al vostre?
– Com us heu sentit després d’aquesta activitat?

 

10. ELS MEUS TALISMANS SECRETS (Petits, Mitjans)

Es comença la sessió explicant el conte Tiretes pel cor del llibre Superherois en embolics. En aquest conte un nen està trist i la seva tieta li porta de regal del seu viatge a la Xina una capsa amb tiretes pel cor: manyagueries, abraçades, petons, etc. Després d’explicar el conte el comentem.

S’enllaça el conte amb l’activitat talismans secrets del llibre Activitats per el desenvolupament de la intel·ligència emocional en els nens:

Parlarem sobre el que fet que tots vivim experiències agradables i desagradables. Davant de les desagradables tenim sensació de malestar i per aquesta raó podem tenir uns talismans secrets que ens ajudin a sentir-nos millor. Els talismans secrets poden ser: un pensament, una cançó, una imatge, una música, un gest, … que només coneguin elles i que et portin a un record d’un moment de benestar en la teva vida. Una emoció negativa es transforma en positiva quan experimentes una sensació agradable.

Han de trobar els seus talismans secrets. Per fer-ho se´ls dona un paper per anotar els seus talismans secrets. Se’ls hi proposen diferents opcions que han d’anar omplint. Abans d’omplir el full han de tancar els ulls , posar-se la mà al cor per buscar a dintre tot allò que els demanem i quan ho hagin trobat ho escriuen.

1. Una activitat en què s’ho haguessin passat molt bé.

2. Alguna activitat que els agradés molt

3. La seva cançó preferida

4. Un paisatge on sentissin pau

5. Una vegada en que s’haguessin sentit molt estimats.

Després els hi proposem:

– Buscar en el record: situacions en què s’hagin divertit molt, s’imaginin fent l’activitat que més els agradi, recordar un moment en què es van sentir molt estimats, o pensar en un paisatge que els agradi molt, o la seva cançó preferida, …
– Tria un dels moments
– Concentrar-se en un d’ells cada cop que ho estiguis passant malament.

Cal reforçar la idea que el talismà és personal i no es comparteix. Al final i com a símbol se’ls regala una tireta amb un cor dibuixat.

>> Els meus talismans secrets

 

Visualització creativa (sociograma) (Mitjans, Joves)

L´equip educatiu donarà algunes consignes per portar a terme la dinàmica, serem les encarregades de dirigir al grup:

Tancar els ulls i  pensar/ imaginar un lloc ideal, per gaudir, per passar-ho bé, un lloc on ens sentim feliços, … pensar en quins colors té, quines olors fa, quin tacte, … Teniu la sort de que anirem tots de viatge a aquest lloc i podeu triar a tres companyes del vostre grup a qui us enduríeu. Penseu en tres companyes que es cuiden molt, que us fan sentir alegria, felicitat, benestar, quan els tingueu pensats obriu els ulls.

Davant seu tindran un full en blanc en una banda han d’escriure el nom del lloc on anirien i a l´altra banda els noms de les  3 companyes que s’endurien en primer lloc.

Aquesta enquesta permet veure qui provoca benestar, quins nens són més escollits i els que no són gaire gens escollits, els líders en positiu o en negatiu però que de totes maneres tenen influència en els nens/es que els han triat i que influeixen en positiu o en negatiu.

Se’ls hi demana qui vol explicar el seu lloc ideal. I si volen quins són les tres companyes que es portarien si algú digués a aquest no me l’emportaria, llavors si no ho regula algun membre del grup l´educadora li dirà que si anem de viatge anem totes.

La llista es pot fer pública depenent del grup si aquest està preparat per sentir-lo o no. A qui li ve de gust ho explica. El llistat quedarà penjat a la sala: elles només veuran el nom del lloc on els agradaria anar i els convidats al darrera. Si algú té por perquè li puguin mirar penjar-lo en un lloc que no incomodi per exemple ben alt.

Recursos

– Proposta educativa ESTIMA per l’educació emocional

– Guia d’activitats d’educació emocional Fundesplai.

– Programa educatiu Sigues Tu. Eines i Actius per a la salut, de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona:  https://www.siguestu.cat/

– GROP, i Zurita, A. (2012). Activitats per al desenvolupament de la intel·ligència emocional en els nens. Badalona: Parramón.

– Gil C., Cantone A.L.(2012) Superherois en embolics. 10 contes per dibuixar somriures. Xina: Parramón.

– Bloc de Nati Bergadà dedicat a l’educació. https://natibergada.cat/les-emocions

 

Valoració

Les activitats i dinàmiques que hem proposat sempre han d’anar acompanyades d’un procés de reflexió i valoració on els infants i joves recullin com s’han sentit davant del fet de compartir i expressar emocions, com hem reaccionat quan les persones del grup han dit les nostres qualitats en veu alta, com hem treballat l’escolta activa  i el respecte a les emocions dels altres, etc.

Això ens ajudarà a generar i crear lligams en el grup. També ens facilitarà que el grup o l’infant o jove individualment, tingui una major capacitat per expressar com es troba, com se sent, si està gaudint d’allò que està fent, etc.

 

Observacions

>> Consulta la proposta educativa ESTIMA per a un projecte més ampli d’educació emocional

>> Descarrega’t aquí la nostra GUIA AMB 40 ACTIVITATS D’EDUCACIÓ EMOCIONAL

Edat de 3 a 18 anys
Temàtica Amistat i convivència, Autonomia emocional, Emocions, i Habilitats per a la vida
Tipus Activitat de natura i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Àgora, Proposta educativa Estima, Proposta educativa Mandala, i Proposta educativa nuSOS
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai