CuinAprofita

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 7 a 99 anys

Durada en minuts

 • 60

Espai

 • Interior

Paraules claus

  Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

  Descripció

  L’activitat convida a descobrir nous menjars o productes elaborats amb restes d’altres àpats i aliments a punt de fer-se malbé i/o a aprofitar parts d’aliments que habitualment llencem.

  Objectius

  • Introduir nous hàbits de cuina de reaprofitament.
  • Donar valor als aliments.
  • Reforçar els hàbits alimentaris accentuant la idea d’evitar llençar el menjar

  Desenvolupament de l’activitat

  En aquesta proposta ens centrarem en el reaprofitament del menjar, una acció que practicaven les famílies anys enrere, però que avui dia s’ha anat perdent.

  Comencem amb una conversa amb els infants per compartir què se’n fa a casa de les sobres: les llancem? Les guardem per un altre dia? Les transformem en un nou àpat?

  Amb els infants entre els 5 i els 8 anys podeu reforçar aprenentatges a través del joc d’escalfament “Sobres Mestres”.

   

  Joc “Sobres Mestres!”

  Ens ha sobrat menjat al plat? Abans de llençar-lo pensem quins nous i deliciosos plats podem recuinar.

  L’objectiu del joc és doble. D’una banda, es tracta d’aconseguir relacionar sobres amb els menjars en què s’han transformat i de l’altra, evitar que els atrapi el malbaratament alimentari.

  Cada infant rep una targeta que conté el dibuix i el nom de, o bé restes d’aliments o bé,  d’un menjar. Un o dos infants rebran la targeta del malbaratament alimentari. La missió d’aquests és impedir que sobres i menjars es reuneixin.

  Marquem un camp de joc. Al mig es trobaran els infants amb la targeta del malbaratament. A un extrem del camp els infants – sobres i a l’altre extrem els infants -menjars.

  Exemples de targetes de sobres amb el seu menjar relacionat.

  Sobres Menjars
  Pollastre Croquetes
  Fruita Macedònia, sucs, batuts, melmelades…
  Verdura Crema de verdures o una pizza…
  Cigrons Humus
  Arròs blanc Arròs tres delícies
  Formatge dur Macarrons amb formatge ratllat
  Pa dur Carn arrebossada
  Carn canelons

   

  Endevina, endevinalla

  Continuem amb un tast a cegues per endevinar els aliments amb els que s’ha preparat diferents plats. Caldrà que els elaboreu prèviament. És molt important que en aquesta part de l’activitat preveieu el tema dels al·lèrgens.

  El propòsit d’aquesta activitat és que els infants identifiquin els aliments (sobres), amb els quals s’han cuinat els menjars. Qui endevinarà més ingredients? Posem-nos a prova!

  Tres plats d’exemple:

  • Batut de fruites
  • Truita d’espaguetis

  Trobareu aquestes receptes a: 9128a41f-ff73-4a33-9900-2c5f2a022186 (diba.cat)

   

  Taller de cuina de reaprofitament

  Animem els nois i les noies a preparar algunes receptes per aprendre a elaborar menjars amb restes d’altres àpats i/o aprofitar parts d’aliments que habitualment llencem.

  Trobareu tot tipus de receptes d’aprofitament a:

  “Totes les cuines d’arreu són petits laboratoris de prevenció i innovació per l’aprofitament alimentari” Espigoladors  La cuina, un laboratori per l’aprofitament alimentari – #elmejarnoesllença (elmenjarnoesllenca.cat)

   

  La saviesa de les persones grans

  Les àvies i els avis acostumen a ser els més savis i sàvies en això de no llençar el menjar i reaprofitar les sobres per cuinar nous menjars. Segur que de seguida se us acudeixen un munt d’activitats per evitar que es perdi aquest coneixement tan valuós: entrevistes, enregistraments, tallers intergeneracionals, un receptari….

   

  Zero food waste challenge

  Als nois i noies més grans els podem proposar el “repte zero residus alimentaris”.

  L’objectiu és cuinar el plat zero residus!.

  Per fer-ho més emocionant podeu dividir el grup en equips de “Xefs de cuina” . Cada equip rebrà un cistell de productes amb els que haurà d’elaborar un àpat. En finalitzar l’activitat, cada grup haurà de pesar en una balança la quantitat de residus que ha generat i no ha reaprofitat. Naturalment el grup que menys residus alimentaris (sobres, envasats, etc), hagi generat serà el flamant vencedor del repte.

  Difoneu l’experiència a través de les xarxes o el web del centre per fomentar més hàbits zero food waste.