Com creixen les arrels?

Autoria

  • Fundesplai - 7 i TRIA

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

  • de 2 a 12 anys

Durada en minuts

Espai

  • Interior

Paraules claus

Llicència

  • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Descripció

Amb aquest taller aprendreu a elaborar germinats per incloure-les a les vostres receptes i plats preferits. A més, aprofitareu la experimentació per descobrir el creixement de diferents plantes.

Objectius

  • Descobrir el creixement de diferents espècies vegetals
  • Connectar amb la Natura a través del treball amb la terra

Desenvolupament de l’activitat

Les arrels són aquelles parts de les plantes que les ancoren a la terra i les fixen, gràcies a elles absorbeixen els nutrients del sòl per poder créixer. Voleu aprendre a fer germinats?

Cicle infantil o comunitat d’aprenentatge de petits

Per observar com creixen les arrels utilitzarem una caixa de cartó. En els laterals farem una finestra gran i la cobrirem amb acetat transparent, farem forats al fons per quan reguem. Omplirem la caixa de terra i plantarem llavors o plantes petites ….i esperarem fins que veiem com creixen les plantes per sobre i per sota!

Si volem fer germinats, rentarem les llavors de llegums o cereals que hàgim triat. Podem utilitzar cigrons, llenties, quinoa,  xia, soja, etc. Un cop netes, les col·locarem en un recipient amb aigua i taparem la boca del recipient amb una gasa, un drap de cotó o una mitja. Deixarem reposar les llavors dins el recipient amb aigua en un lloc fosc i càlid. Al dia següent escorrerem el recipient sense que es perdin les llavors i les esbandirem amb aigua tèbia. Tornarem a omplir el recipient amb aigua i les esbandirem 2 o 3 cops al dia durant els primers dies. Després, amb una vegada al dia serà suficient. En 4-5 dies els brots hauran crescut uns 3 centímetres i ja en els podrem menjar!

Cicle inicial/mitjà comunitat d’aprenentatge de mitjans

Per treballar més profundament sobre les llavors podrieu fer una dinàmica grupal en què es presentin diferents llavors sense categoritzar i els infants hauran d’anar descobrint si es tracta d’un germinat, d’una llegum o d’una fruita.

Material:

Material per observar el creixement de les arrels: Caixes de sabates, acetat, terra, tisores, cinta adhesiva, llavors, plantes, pedres pel fons, aigua.

Material per elaborar germinats: Llavors, recipients  de vidre, gomes elàstiques, gases, aigua

Observacions

També us proposem que investigueu sobre el compostatge ecològic donant-li la importància que té pel bon creixement de les nostres plantacions.

Us deixem més informació sobre les fases per crear els vostres adobs.

Com fer compostatge a l’escola