Carabassa en erupció !

Autoria

 • Fundesplai

Projecte

Tipus de recurs

Persones destinatàries

 • de 6 a 99 anys

Durada en minuts

 • 30

Espai

 • Interior

Paraules claus

Llicència

 • Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Descripció

La carcassa d’una carabassa serveix per fer un dels experiments científics més divertits per als infants: un volcà en erupció.

Objectius

 • Motivar a aprendre ciència.
 • Fer un experiment senzill de ciències emprant la carbassa com a substrat experimental
 • Treball en equip.

Desenvolupament de l’activitat

Des de fa molts anys, la carabassa, a part de tenir una clara funció alimentària, també ha servit com a decoració en taules i parets de moltes cases. I actualment, aquesta decoració se segueix duent a terme amb una altra intenció, la de decorar per la festa de Halloween.

A continuació et presentem una activitat que la podeu fer a classe de ciències, a l’esplai o a casa en família, i a la qual se li pot treure molt de suc!

Fem una carabassa en erupció

Amb aquesta activitat el que es vol crear és una “explosió” que surti de dins la carabassa simulant la lava d’un volcà, però tot sense cremar-nos, evidentment.

Què necessitem?

 • Una carabassa més o menys rodona
 • Ganivet per tallar-la i culleres per buidar-la
 • Vinagre
 • Bicarbonat de sodi

Com ho farem?

 1. El primer pas serà tallar la carabassa per la part de dalt. Caldrà que facis un tall, com un barret. Aquest pas l’haurà de dur a terme la persona adulta que dirigeixi l’activitat.
 2. Seguidament s’ha de buidar la carabassa amb una cullera. Aquest pas sí que el poden fer els infants. La polpa que es tregui de la carabassa es reservarà per cuinar una deliciosa recepta de carbassa.
 3. Una vegada ja estigui buida, se li hauran de fer obertures. Amb aquest pas podeu ser creatius, tant es pot fer la típica cara de la carabassa de Halloween, com només una rodona grossa, o bé diferents forats per tot el voltant… Imaginació al poder!
 4. I ara comença la part emocionant. Caldrà posar una bona quantitat de bicarbonat dins la carabassa. Com més se’n posi, més reacció farà després.
 5. Ara es posa el vinagre en un got, i arriba el moment de la veritat. S’afegeix el vinagre dins la carabassa i ja pot començar l’erupció.

La reacció química que produeix el vinagre amb el bicarbonat, fa que comenci a crear una espuma que sortirà pels forats que se li hagin fet a la carabassa i així sembli que hi hagi una erupció.

Amb aquesta activitat no només s’ho passaran d’allò més bé els nens i nenes, sinó que també es poden treballar molts aspectes, parlant de l’aliment, els seus beneficis, qüestionant als infants què creuen que pot passar amb la barreja, explicant el motiu de la reacció, veient si funciona o no…

 

Receptes amb la polpa de la carbassa

Cuinar la polpa de la carbassa és una altra manera de fer “ciències”. L’aliment es transforma en delisiosos menjars com els que podreu degustar al fer les receptes que trobareu en aquesta publicació.

 

Més activitats

Si vols fer més activitats amb la carabassa com a protagonista, no dubtis en fer aquesta carabassa de papiroflèxia, t’hi passaràs una bona estona i treballaràs aspectes cognitius tan importants com la concentració, la psicomotricitat fina, la paciència, i la creativitat!