De tot cor

  • de 3 a 16 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Competència social, Habilitats per a la vida, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

La intel·ligència emocional es construeix al llarg de la vida. És un procés d’aprenentatge arrel de totes les experiències que ens succeeixen. De les persones que coneixem. De la percepció de com som i hem d’actuar. De la nostra identitat.

 

Objectius

  • Ser conscients de la importància de les paraules i les expressions afectives en les relacions socials.
  • Identificar les motivacions i els sentiments de les persones en un conflicte.
  • Posar en joc estratègies assertives per la prevenció i la resolució de conflictes.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Ser conscients de les nostres emocions, reconèixer els sentiments dels altres, resoldre els conflictes de manera assertiva, desenvolupar competències socials i habilitats per tenir relacions enriquidores amb els que ens envolten,…

Són aspectes bàsics pel desenvolupament d’una vida emocional saludable. I si els posem en pràctica a les nostres metodologies de treball aconseguirem millorar el benestar dels infants i joves.

Us proposem unes activitats per activar aquestes destreses i ajudar a fomentar estratègies emocionals saludables.

ACTIVITAT 1. New friend

Objectius:

  • Ser conscients dels aspectes de la personalitat que ens criden l’atenció quan coneixem a les persones per primera vegada.
  • Reflexionar sobre els missatges positius que rebem i que ens arriben dels que ens envolten.

Desenvolupament

Per escrit o a través de la conversa convidem als infants o joves que expliquin quines preguntes farien a algú que coneixen per primera vegada per esbrinar si podrien ser bons amics. Aquest exercici els permetrà debatre sobre els valors o aspectes de la personalitat que per ells són més importants i si tenen cap relació real amb l’aspecte físic o els estereotips.

A continuació, els convidarem a pensar en 3 missatges positius que hagin rebut últimament, de quina persona provenien i en quina situació s’han produït. Qui vulgui els podrà compartir amb el grup.

Després pensaran en els 3 últims missatges positius que hagin donat, a quina persona anaven destinats i en quina situació s’han produït. En el supòsit que la dinàmica la realitzem amb un grup de joves podem fer servir les xarxes socials per investigar quins missatges hem rebut i quins hem enviat. Podem debatre sobre les emocions que ens provoquen aquests missatges i si és la mateixa sensació que ens produeixen els missatges que ens donen en persona. Aquests missatges influeixen en la percepció que tenim de nosaltres mateixos? Ajuden a millorar la relació entre les persones? Com?

ACTIVITAT 2. Esperit de contradicció

 Objectius:

  • Entendre la diferència entre una resposta passiva, una agressiva i una assertiva en un conflicte
  • Percebre quines emocions entren en joc en un conflicte i com gestionar-les
  • Trobar solucions assertives als conflictes

Desenvolupament

Una de les competències socials més importants és aprendre a solucionar els conflictes de manera assertiva. Aquesta activitat ens permetrà comprovar de primera mà la importància d’una conducta assertiva i les conseqüències d’una conducta passiva o agressiva.

Dividirem el grup en dos i cada subgrup li donarem consignes diferents. Un grup tindrà com a objectiu construir alguna cosa (un edifici amb blocs de fusta, una fila de cadires, una pila de llibres, una muntanya de plastilina, etc.). S’hauran d’imaginar que són com les formigues, animalons molt petits, però que treballen incansablement encara que algú els hi faci malbé el formiguer o les vulgui atacar. S’hauran d’imaginar tan petits que es vegin incapaços de respondre a cap atac.

L’altre grup s’imaginarà que és un animal o persona molt perjudicat per les formigues i que no vol raonar amb elles ni intentar entendre-les. Simplement, vol que deixin de fer el que fan i per aconseguir-ho destrossarà tot el que creïn el grup de les formigues. És l’esperit de contradicció.

Al cap d’uns minuts podem invertir els papers dels grups. Després aturarem el joc perquè cada grup expressi com s’ha sentit i quins sentiments ha experimentat. Com haurien actuat si no haguessin de seguir les normes del joc i quin hagués estat el resultat del joc si s’haguessin comportat de manera assertiva.

Recursos

Per més informació sobre les respostes agressives, passives i assertives podeu consultar: http://www.xtec.cat/~jcruz/recursos/c_assertivitat.htm

ACTIVITAT 3. Tireta va!

Objectius:

  • Posar en pràctica estratègies per la prevenció de conflictes
  • Aprendre a valorar una situació de conflicte empatitzant amb els implicats

 Desenvolupament

Mitjançant el role playing proposarem que els infants i joves pensin diferents situacions de conflicte i les interpretin per parelles o en petits grups (també els hi podem suggerir diferents situacions per trencar el gel).

Quan s’iniciï l’escenificació, els espectadors i espectadores hauran de triar el punt crític a partir del qual pensen que explotarà el conflicte i aturar els actors dient Tireta va! A continuació hauran de redirigir els actors i la situació perquè no acabi en conflicte. Ho aconseguiran aturar a temps?

Recursos

Bizquerra, R. i Pérez, N. (2012). Educación emocional: estratègies para su puesta en pràctica. (Avances en supervisión educativa; 16) Publicació digital.

Direcció d’Innovació, Recerca i Gestió del Coneixement (2012) Com educar les emocions?: la intel·ligència emocional en la infància i l’adolescència. Esplugues de Llobregat: Hospital Sant Joan de Déu. (Quaderns Faros; 6)

Gustems, J. i Calderón, C. (2004) No t’emocionis…escolta!: l’ús de la música en l’educació emocional Barcelona. (Revista catalana de pedagogia; 3)

Gutíerrez, C. (2016) Sí puc, si pots, sí podem. Emoquadern: educació emocional a l’escola. Guia Pràctica. Barcelona: La Granja.

López Cassà, È. (2011). Educar las emociones en la infancia (de 0 a 6 años). Reflexiones y propuestas prácticas. Madrid: Wolters Kluwer.

Valoració

  • La consciència vers la percepció d’un mateix i la percepció que es té dels altres.
  • L’expressió de sentiments i emocions
  • La manifestació de conductes assertives
  • L’Augment de la confiança en la interacció amb el grup
Edat de 3 a 16 anys
Temàtica Amistat i convivència, Competència social, Habilitats per a la vida, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai Interior
Autoria Laia Boloix
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai